×
TUR
KAYÜ Anasayfa
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı

Kuruluş

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında  ilk öğrencilerini alarak öğretime başlamıştır. Program TYT puan türüyle öğrenci almakta olup kontenjanı 40 öğrencidir.

Kazanılan Derece

Alternatif Enerji Kaynakları Teknikeri Derecesi, Önlisans diploması

Program Profili

Endüstriyel alanlardaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan bu programda iki (2) yıllık eğitim süresince Güneş Enerjisi, Rüzgâr Enerjisi, Biyokütle Enerjisi ve diğer alternatif enerji kaynakları ile çevre alanlarında teorik ve pratik olarak eğitim verilmektedir. Bu programda alternatif enerji ile ilgili sistemlerden anlayan, projelerini uygulayabilen ve uygulatabilen, pratik tecrübesi olan, modern, çağdaş ve en son teknolojilerle sistem kurulumu ve işletmesini, donatımını yapabilen teknikerler yetiştirilmektedir. Programda okutulan teorik derslerin yanı sıra program atölyesinde uygulamalı ve bilgisayar destekli dersler ile öğrencilerin yeteneklerinin ve teknik düşünme kabiliyetlerinin gelişmesine imkân sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz teorik bilgilerin yanı sıra, staj çalışmaları ile okulda edindikleri bilgileri iş ortamında uygulama imkânı bulmaktadırlar. Program öğrencileri derslerle ilgili uygulamalarını ve stajlarını orta ve büyük ölçekli güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, biyokütle enerjisi ve ısı teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda yapmaktadırlar. Programa, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları’nın Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Sıhhi Tesisat, Isıtma, Doğalgaz ile Elektrik bölümlerinden mezun olanlar ile diğer liselerden mezun olanlar TYT puanıyla yerleşebilirler.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu program, alternatif enerji kaynakları alanlarına Türkiye genelinde ihtiyaç duyulan teknik eleman yetiştirmektedir. Mezun öğrencilere ön lisans diploması ile “Tekniker” unvanı verilir. Mezunlar; Alternatif Enerji Sistemleri ile ilgili sanayi kuruluşlarında, orta ve büyük ölçekli kamu kuruluşları, özel şirketler ve enerji sektöründeki tüm kuruluşlarda tekniker olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi iş yerlerini kurarak malzeme satışı, danışmanlık ve taahhüt işleri de yapabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına

Geçiş Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavıyla kendi meslek alanlarından seçebilecekleri; Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik, Nükleer Enerji Mühendisliği fakültelerinde, aldıkları derslerden muaf tutularak eğitimlerine devam edebilecekleri gibi Açık Öğretim Fakültelerinin Lisans tamamlama programlarından da faydalanabilmektedirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Program Yeterlilikleri Matrisi


Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)


Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Onur ÖZSOLAK 

Mail: onurozsolak@kayseri.edu.tr


Katalog Sorumlusu: Öğr. Gör. Dr. Mehtap YAVUZ

Mail: mehtapyavuz@kayseri.edu.tr